Champagne

Vår rundresa startar inordöstra Spanien (Katalonien)
där det mousserande vinet heter Cava. Druvan är Chardonnay.

Vidare till Italien och avnjuter en Prosecco från Venetoområdet.
Druvans namn är Prosecco.

I Tyskland dricker vi en Riesling Brut från Rheingau.

I Frankrike (Bourgogne) görs ett mousserande 
vin enligt champagnemetoden vinet heter 
Cremant de Bourgogne. Druvorna är bland annat Pinot Noir 
och Chardonnay. Samma som i en ”äkta” champagne

Grand finale blir i Champagne (Frankrike)
Druvorna är Pinot Noir, Chardonnay och 
Pinot MeunierChampagne, mousserande vitt vin eller 
rosévin från distriktet Champagne i östra Frankrike.

 

Det är vanligt att ordet champagne används för 
att beskriva mousserande vin även från andra delar av världen, 
men det är endast vin från distriktet med samma namn 
och som har framställts enligt "MéthodeChampenoise" som får 
lov att kallas champagne.

Förutom den vanligaste typen av champagne som är ljusgrön 
eller gul i färgen förekommer även rosachampagne. Till skillnad 
från i fallet med rosévin kommer oftast inte färgen av att 
musten fått ligga med skalkontakt med blå druvor. 

Istället erhålls vanligtvis den rosafärgen genom att stilla rött vin 
blandas med den nästan färdiga champagnen.

Champagneprovning Malmö, Champagneprovning Skåne, Champagneprovning Göteborg, Champagneprovning Blekinge, Champagneprovning Småland, Champagneprovning Halland.